Samopouzdanje

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Imam 25 godina i veoma sam stidljiva. Mislim da je razlog to što su me roditelji, budući da su me kasno dobili, sve vreme držali u inkubatoru. Sve što su mogli radili su umesto mene, sve mi ugađali i krili od mene svaki ozbiljan problem i ružnu vest. Prema njima sam oduvek bila odlučna, ponekad čak i surova. Ali kada se radi o drugima, izrazito sam nesigurna. Recimo, ako treba da zakažem lekara ili da dobijem neku informaciju, mama zove umesto mene jer je meni neprijatno. Sada shvatam da me je ovaj inkubator učinio bespomoćnom, uplašenom od svega, pa i od ideje da imam dečka. I ne samo to! Budući da su još u osnovnoj školi deca prema meni bila surova, odavno sam digla ruke od građenja prijateljstava tako da je moja jedina drugarica moja majka.

Recite mi šta da radim, kako da skupim snage da se izvučem iz ovog inkubatora i uđem u normalan život, steknem samopouzdanje?

SAMOPOUZDANJE

Draga XX, dokle god budeš sedela u inkubatoru (čija su vrata davno otvorena) i razmišljala kako da iz njega izađeš nećeš rešiti svoj problem. Štaviše, što više odlažeš, tvoj strah će biti sve veći.

A kako je on nastao?

Kada si bila mala, svaki put kada bi drugi obavljali stvari za tebe, tvoje poverenje u njih je raslo a u sebe slabilo. Nasuprot ovome, kad god bi nešto uradila sama (čega očigledno nije bilo dovoljno), tvoje samopouzdanje bi raslo.

Svaka pasivnost jača strah a svaka akcija gradi samopouzdanje! Tu se krije i tvoj lek. Napravi još danas listu stvari koje su do sada drugi činili za tebe a za koje znaš u dubini duše da si sposobna da uradiš sama. Potom kreni koracima malog deteta. Uradi svaki dan po jednu stvarčicu zbog koje ćeš biti ponosna na sebe. A onda pređi i na one krupnije…

Sa svakim preduzetim korakom, tvoje samopouzdanje će rasti, a strah će nestajati.

Trening poslovne i licne komunikacije