KAKO BITI INTERESANTAN SAGOVORNIK?

 

Interesantni sagovornici su dobrodošli u svakom društvu. Interesantni sagovornici lakše sklapaju veze i prijateljstva. Interesantni sagovornici nikad nisu sami, osim ako to sami ne žele. Stoga svako želi da bude interesantan, ali da li svi znamo kako?

KAKO BITI INTERESANTAN SAGOVORNIK

 

Evo nekih od veoma važnih vrlina interesantnih sagovornika:

  1. JASNA PRIČA

Što je vaša priča jasnija, utoliko će duže držati tuđu pažnju. Da biste se uverili, napravite test. Uzmite neki tekst i počnite da ga čitate. Kada dođete do nepoznate reči ili nejasnog dela, nastavite da čitate i dalje još neko vreme. Ako ste sve uradili kako treba, od trenutka kada ste naleteli na nejasan deo teksta, vaša pažnja je popustila. I to je sasvim logično. Nejasne priče i nisu baš magnet za nečiju pažnju, a ako se radi o pridobijanju poverenja ili davanju argumenata za sopstvene tvrdnje, svaka nejasnoća nam umanjuje šanse da postignemo željeni rezultat. Zato se potrudite da vaša priča bude jasna. Ovo znači, između ostalog, da ne koristite stručne izraze pred ljudima iz različite struke, ili ih bar pojasnite.

  1. PRIČAJTE U SLIKAMA

Ali hajde da odemo i korak dalje. Ruku na srce, ponekad nečija priča može biti veoma dosadna iako nam je potpuno jasan svaki njen delić. Ipak, ako bismo pokušali da stvorimo sliku od izgovorenih reči, teško bi nam to pošlo za rukom ili bi čak bilo nemoguće. Zašto? Zato što priča koju je teško zamisliti – a to je ona koja ima previše generalizacija i opštih mesta – mnogo je manje zanimljiva od priče o konkretnim ljudima i događajima. Na primer, ako predugo filozofiramo o tome kako je važno imati jak karakter, teško da ćemo dugo držati  nečiju pažnju. Ali ako ispričamo priču o Vilmi Rudolf kojoj su kao devojčici lekari rekli da neće nikada normalno hodati, a ona je zahvaljujući jakom karakteru postala trostruka olimpijska pobednica, bićemo vrlo interesantni. Ipak, šta ako vaša priča nema veze sa konkretnim ljudima i događajima a ipak vam je važno da budete ljudima interesantni? U tom slučaju, pričajte u simbolima, pravite poređenja. Na primer, ako pričate o jakom karakteru a ne pada vam na pamet primer iz života, možete reći da je snaga volje za uspeh važna kao što je za auto važno gorivo.

  1. DRŽITE SE ZAPOČETE TEME

Ima ljudi koji krenu sa jednom pričom, pa onda ih nešto što su izgovorili asocira na nešto drugo pa promene temu, pa onda to urade još nekoliko puta i na kraju ni sami ne znaju o čemu su pričali. A nhovi sagovornici u nekom trenutku počinju da se dosađuju. Pa ako se još tome doda i nejasna priča i previše opštih mesta umesto priče u kojoj ima života, dobićemo monolog od kojeg će prisutni umirati od dosade. Stoga od danas obećajte sebi da ćete svaku svoju priču ujedno koristiti i kao vežbu koncentracije tako što ćete svesno držati fokus na jednoj istoj priči sve dok je ne kompletirate.

  1. SKRATITE ILI PODELITE NA DELOVE

kad smo već kod monologa, ni preopštirne priče nisu nikome interesantne jer uvek je dosadnije čekati da drugi ispriča svoju priču nego i sam učestvovati u razgovoru. Stoga nastojte da budete sažeti. Ako je priču nemoguće skratiti, onda je podelite na delove. Ispričajte jednu celinu, pa onda uključite i druge u priču. Pitajte ih za mišljenje ili prosto im dajte prostora da se uključe u razgovor.

I na kraju, evo jednog veoma jednostavnog testa: Da biste proverili da li ste interesantni vašim sagovornicima, u jednom trenutku se zaustavite. Potom vidite da li će neko od prisutnih insistirati da nastavite priču ili će društvo naprosto promeniti temu. Naravno, i praćenje znaka dosade poput zevanja, gledanja na sat ili igranja sa olovkom može nam itekako biti od pomoći.

Trening poslovne i licne komunikacije