KAKO DA UPAMTIŠ IME SVOG SAGOVORNIKA

Čoveku je njegovo ime najdraža reč na svetu. Dovoljno je da ovo znamo da bismo shvatili značaj pamćenja imena u ličnim i poslovnim odnosima. Upamtivši nečije ime, mi smo mu poslali poruku “Ti si mi važan.”

Gde je vaša pažnja?
Često se desi da ne upamtimo ime osobe sa kojom smo se upravo upoznali. Problem zapravo nije u tome da smo ga zaboravili, već da ga nismo ni čuli. Zato ćemo od sada učiniti dve stvari. Prvo, stvorićemo naviku da od sada slušamo osobu koja nam se predstavlja i da njeno ime odmah u sebi ponovimo.

KAKO DA UPAMTIŠ IME SVOG SAGOVORNIKA

Postavite pitanje koristeći ime
Da bismo “utvrdili gradivo”, još jednom ćemo ponoviti ime, ovog puta na glas. Kako? Vrlo jednostavno! Na početku razgovora sa tom osobom, postavićemo joj neko pitanje koristeći njeno ime. Npr. “A čime se vi bavite, Snežana?” Koristite slike da biste pamtili- Smislite asocijaciju Naš mozak mnogo lakše pamti utiske koji se vezuju za slike. Zato ćemo za ime koje čujemo vezati neku sliku. Na primer, ime Snežana asocira na sneg. Možete zamisliti Snežanu kako stoji na vrhu snežne planine, ili stoji na prozoru ispred kojeg veju krupne pahulje snega. Možete napraviti i asocijaciju na nekog koga već poznajete a ko se tako zove. Na primer, ako se osoba koju ste upravo upoznali zove Milan, zamislite je u bratskom zagrljaju sa vašim drugom Milanom.

Koristite imaginaciju
Ali, postoji još nešto. Neobične slike najbolje se pamte. Komične još bolje. Npr. ako želimo da povećamo verovatnoću pamćenja imena pomenute Snežane, možemo zamisliti kako smo na toj istoj snežnoj planini, i upravo posmatramo izraz njenog lica kada ju je jedna grudva pogodila u lice. Pa onda još dodamo maskaru koja se otapa niz obraze.

Večernje preslišavanje
Uveče pred spavanje podsetite se novih imena i asocijacija koje idu uz njih. Ovim ćete ubaciti ime iz kratkoročne u srednjeročnu memoriju. Vežbajte, vežbajte, vežbajte. Za brzo zamišljanje stvari  u sekundi potrebna je vežba. Vaši mentalni mišići postaju u tome bolji što više vežbate.

Možete zapamtiti i više od imena
Ako Milan voli da ide u bioskop, možete ga zamisliti u bioskopskoj sali. Ako hoćete da povećate verovatnoću pamćenja ovog detalj, zamislite ga kako u poslednjem redu bioskopa gricka semenke i otpacima gađa gledaoce ispred sebe.

5-mesečna obuka “MAJSTORSTVO KOMUNICIRANJA”

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.