PROVERITE DA LI STE ŽRTVA MANIPULACIJE

Da li ste žrtva manipulacije?

Da li ste često u situaciji da osetite da neko kontroliše vase ponašanje? Da li vam se to dešava baš u ovom trenutku? Možda baš danas? Ili vam se desilo juče? Možda živite sa takvom osobom? Ili imate takvog šefa? Kolegu? Prijatelja?

Da li vam se prečesto dešava…

…da vas neko indirektno navede da učinite ono što on(a) hoće a da tek kasnije budete toga svesni? Da vas, suptilnim izazivanjem straha da ga ne izgubite, navede da prestanete da tražite ono što vam pripada? Ono što zaslužujete u jednom odnosu? Ono što je pravedno?

Da vas svojim tužnim izrazom lica, presamićenim, napaćenim držanjem velikomučenika čija je sudbina u vašim rukama, možda i ponekom suzom, momentalno navede da se osetite krivima i da ste spremni sve da učinite samo da taj bol u njegovim očima nestane, da se na neki način iskupite? A posle shvatite da je krivica, tj odgovornost bila obostrana? Ili samo njegova?

Da vas suptilnom pretnjom tipa “Ooo, možemo mi to i drugačije” navede da uradite nešto u sopstvenu štetu a u njegovu korist?

To može biti vaš partner, kolega, šef, prijatelj ili član porodice.

Ovo znači samo jednu stvar – VI STE ŽRTVA MANIPULACIJE.

Šta je, u stvari, manipulacija?

Manipulacija podrazumeva kontrolu jedne osobe nad drugom, ali tako vešto skrivenu da je često i ne primećujemo.  Naravno, niko ne voli da drugi kontrolišu njegovo ponašanje. To ugrožava našu slobodu izbora, potrebu da sami upravljamo svojim životom i postupcima.

Svakako postoje situacije u kojima drugi imaju delimičnu kontrolu nad nama. Recimo, roditelji nad decom ili nadređeni nad podređenima. Ali i tada je jedina zdrava komunikacija – direktna komunikacija, a ne manipulacija. Stoga hajde da naučimo kako da prepoznamo manipulaciju i da se od nje odbranimo.

I… Kakovam ovo izgleda?

Da li vam upravo pročitan tekst budi sećanja na situacije kada ste bili izmanipulisani? Ili kada ste vi nekog manipulisali?

Uradite nešto sa tim.

Potrudite se da danas budete bar malo bolji nego juče.

Pošalji svoje podatke i dobićeš program TRENINGA KOMUNIKACIJE – lične i poslovne