UVEK POŠTUJ PRINCIP “KOLO SREĆE SE OKREĆE”

U KOMUNIKACIJI SA SVIMA (POGOTOVO SA PODREĐENIMA) UVEK POŠTUJ PRINCIP “KOLO SREĆE SE OKREĆE”

Kakva je vaša komunikacija prema pretpostavljenima a kakva prema onima koji su na nižem stepeniku hijerarhijske lestvice? Ukoliko je razlika velika (na štetu podređenih) onda je ovaj tekst upravo za vas… da vas podsetiće vas stare narodne izreke “Kolo sreće se okreće”…

Za početak, podeliću sa vama osnovno pravilo koje, ako već ne poštujete, treba da počnete da ga poštujete “odmah i sad”. A pravilo glasi: 

Ponašajte se prema svakom svom zaposlenom kao da: 

1. Kao da ćete ostati zajedno u istoj firmi do kraja vaše karijere (pa vam je bolje da tu komunikaciju učinite što kvalitetnijom kako biste izbegli sve te sate neprijatnog golicanja u stomaku kada god komunicirate sa tom osobom)

2. Sa svešću da život zna da nam priredi razna iznenađenja – prijatna i ona druga… pa možda i to da će naš današnji podređeni jednog dana biti naš nadređeni. 

Ova pretpostavka je sjajan korektivni element koji će našu komunikaciju učiniti prijatnijom, uneće u nju više osmeha, diplomatije i empatije. 

Da bismo se podsetili kako nepoštovanje ovih principa može biti pogubno, podeliću sa vama jedan istinit slučaj od pre mnogo godina, ali i dan danas vrlo aktuelan za sve nas. 

U nekadašnjem gigantu, jednoj od najjačih nacionalnih firmi, Stanko je bio Brankov nadređeni, iako su oboje imali isto formalno obrazovanje – bili su inženjeri elektrotehnike. Naravnom u ovome nema ničeg pogrešnog, jer postoje mnogi drugi kvaliteti koji određuju ko će biti „gore“ a ko „malo niže“. Nažalost, Stanko baš i nije svojim ljudskim kvalitetima opravdavao svoju visoku poziciju, što je bio u to vreme vrlo čest slučaj u državnim firmama. Pripadao je tipu diktatora, a za zdravu „sendvič kritiku“ nije nikada čuo. Umesto nje, često je koristio oštru kritiku začinjenu elementima javnog poniženja. Naravno da je ovo bilo pogubno za Brankov ego. Posle par godina, u našoj zemlji je započeo intenzivan proces privatizacije a Stanko i Branko su otišli svako na svoju stranu… da bi se posle 12 godina „kolo sreće okrenulo“ i stavilo Branka „gore“ a Stanka „malo niže.“ Kada je Stanko to saznao, najradije bi verovatno napustio firmu ali to nije učinio jer je san skoro svakog njegovog kolege, s obzirom na visoke plate, bio da radi baš u njoj. I tako je ostao. Sa druge strane, Branko je srećno zaključio da je pravda konačno trijumfovala i jako se potrudio da Stanku na svaki način zagorča život, kada god je u prilici… dugi niz godina…

Pošalji svoje podatke i dobićeš program TRENINGA KOMUNIKACIJE – lične i poslovne