DRAMA

KADA TI MANIPULATOR NEŠTO PREDLOŽI, RAZMISLI TRIPUT PRE NEGO ŠTO PRIHVATIŠ

Nastavljamo da se bavimo OMILJENIM STRATEGIJAMA KOJIMA MANIPULATOR POKUŠAVA DA VAS OBESHRABRI DA MU BILO ZA ŠTA PRIGOVORITE.

DRAMA – prava poslastica okorelih manipulatora…

…I jedna od omiljenih strategija kada pokušate za nešto da im prigovorite.

Vi pokušate sa njima da raspravite nešto veoma važno… ali njima nije u interesu raščišćavanje. I zato počinju da sabotiraju vaše pokušaje dramom. Neki od njih su prave kraljice i kraljevi drame… jer dok ste se vi možda usavršavali u vašoj struci, ili u kuvanju ili u građenju kvalitetnih odnosa sa drugima, oni su se usavršavali u – drami.

Hajde da bacimo pogled na jedan tipičan slučaj… Ali dok budete čitali naredne redove i pitali se kako biste vi postupili u ovakvoj situaciji, želim opet (jer je jako važno) da vas podsetim

DVA OSNOVNA KORAKA ZA ODBRANU OD MANIPULATORA:

  1. Otkrij šta manipulator želi da postigne svojom manipulacijom. Svaki manipulator želi da vas navede da nešto (ne)učinite. Pitanje je – šta?
  2. Nemoj mu to dati. Ako mu date to što želi da dobije, ohrabrićete ga da istu strategiju koristi i u budućnosti jer se uverio da funkcioniše.

Drama

Pa da krenemo…

PRIMER:

Lena je odnedavno počela da živi sa Dejanom, na šta je njena nariciosoidna majka reagovala očajem i ljubomorom, ne krijući uopšte svoje neprijateljstvo prema Dejanu. Priča o njemu sa nipodaštavanjem, svoju ćerku koju zove “luzerkom” zato što je “pala na tako niske grane da živi sa paćenikom kao što je on” (paćenik je zato što je blag i nežan prema Leni)… I naravno, koristi svaku priliku da odapne novu otrovnu strelicu prema Dejanu.

Jedne večeri Lena zove mamu na video. Dok njih dve pričaju, Dejan se primiče i maše Leninoj majci, ali ona ga ignoriše. Kada Lena ode u drugu sobu i pokuša da je bojažljivo pita zašto nije otprozdravila Dejanu, ona počinje da viče, naziva ih ludima… Sledi ogromna bujica besnih optužujućih reči…“Nađite drugi razlog za svađu a mene ostavite na miru…Pa nisam ja takva prostakuša da bih ignorisala i najvećeg klošara… pa ne bih ni ovog tvog…” 

Lena pokušava da promeni temu ali majka je nezaustavljiva…“E šta sam doživela… da ti mene da nazoveš prostakušom…” “Pa mama, nisam te ja nazvala…” “Ćuti” Ćuti! Sad me još praviš ludom!… Slušaj, vas dvoje očigledno niste više zanimljivi jedno drugom pa se zabavljate tako što idete naokolo i svađate se ljudima. Ali mene zaobiđite! Je l’ jasno?!!!” Na kraju, kada Lena konačno uspe da završi razgovor sa izgovorom da će joj zagoreti hrana na šporetu, njena majka joj još satima ne da mira. Nastavlja da se svađa preko poruka.

Na kraju se Lena pokaje što je uopšte bilo šta rekla. A to je upravo ono što je njena majka i htela. Da drugi put dobro razmisli pre nego što joj za nešto prigovori.

TEST:

Kako je trebalo Lena da postupi sa majkom u ovoj situaciji?

1.)   Trebalo je da napravi još veću dramu pa da se njena majka na kraju nje kloni. I da dobro razmisli pre nego što budući put pokuša da započne novu dramu.

2.)   Trebalo je da kaže npr. “Mama, znam da si ljubomorna na Dejana jer više nisi centar pažnje. Ali vidiš, sad više volim njega nego tebe.” I da ga onda pred njom poljubi.

3.)   Da u trenutku kada majka ne reaguje na Dejanovo mahanje, kaže majci: “Šta se praviš luda, vidiš da ti čovek maše?”

4.)   Da kada vidi da majka ne otpozdravlja Dejanu kaže: “Vidi, sada ćemo da završimo razgovor pa kad rešiš da se pristojno ponašaš prema Dejanu, ti se javi.”

5.)   Da u tom trenutku kaže: “Mama, je l’vidiš da ti Dejan maše?” I tako joj ne da da se izvuče. A ako majka počne da pravi dramu da nađe izgovor da prekine razgovor.

Ako želiš PDF lekciju gde ćeš dobiti odgovor kako se ponašati u odnosu sa manipulatorom, u polje za poruku upiši “MANIPULATORI 6” i odgovor će ti stići na mail:

    Ako želite ne samo da saznate kako da izađete na kraj sa ovim, već i sa mnoštvom drugih komunikacijskih izazova, prijavite se za naš TRENING KOMUNIKACIJSKIH VEŠTINA.

    Trening komunikacijskih vestina

    [siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Video_Widget”][/siteorigin_widget]