EMOTIVNA UCENA

KADA TI MANIPULATOR NEŠTO PREDLOŽI, RAZMISLI TRIPUT PRE NEGO ŠTO PRIHVATIŠ

Nastavljamo da se bavimo OMILJENIM STRATEGIJAMA KOJIMA MANIPULATOR POKUŠAVA DA VAS OBESHRABRI DA MU BILO ZA ŠTA PRIGOVORITE.

Ovaj put pričamo o EMOTIVNOJ UCENI.

Ali najpre da se još jednom podsetimo osnovnog pravila kojeg želim da se setite kada vas budem upitala kako biste vi izašli na kraj sa ovim tipom ličnosti. Stoga, evo još jednom…

DVA OSNOVNA KORAKA ZA ODBRANU OD MANIPULATORA:

  1. Otkrij šta manipulator želi da postigne svojom manipulacijom. Svaki manipulator želi da vas navede da nešto (ne)učinite. Pitanje je – šta? U svim slučajevima koje ćemo navesti, manipulator hoće isto – da izbegne suočavanje sa sopstvenim greškama
  2. Nemoj mu to dati. Ako mu daš to što želi da dobije, ohrabrićeš ga da istu strategiju koristi i u budućnosti jer se uverio da funkcioniše.

EMOTIVNA UCENA

A sada da se upoznamo sa

STRATEGIJOM BR. 5 – EMOTIVNA UCENA

Pošto imam osećaj da ste se već pomalo vezali za slučaj “Stevan I Sanja”, nastavićemo da se bavimo njima i njihovom problematičnom vezom čiji je jedan od glavnih problema Stevanovo majstorstvo manipulacije. Ili bi možda bolje bilo reći – nespremnost na iskren razgovor. I sa druge strane – Sanjina emotivna zavisnost od njega koja je čini pomalo slepom za ono što bi svako drugi video. Evo kako dalje teče priča…

Sanja sve više sumnja u ispravnost svoje odluke da živi sa Stevanom. Ipak, ono što je drži još uvek uz njega je što njena početna zaljubljenost nikako da prođe. Svaki dan joj je sve jasnije da se ta “zalepljenost” za Stevana zapravo i nije “zalepljenost” za njega kakav je sada već kakvim se predstavljao na početku. Ipak, ponovljeni trenuci njegove ekstremne nežnosti koja je Sanji bila prekopotrebna i noći savršenog seksa zadržavaju Sanju u ovoj zavisničkoj vezi i navode da i dalje gaji nade da će se Stevan možda ipak promeniti.

Stevan više ne gleda Sanju na isti način. Nekada je za njega bila nedostižan san. Sada je žena koja se podrazumeva. Jer koliko god grešaka pravio, ona je i dalje tu. Jer ga voli. Jer joj je potreban. Jer je izgradila sa njim zavisnički odnos. I prosto ne može bez njega.

E, i tu dolazimo do ključne slabe tačke koju će on iskoristiti – “ne može bez njega.” Ovo Sanju čini idealnom žrtvom ucene. Stoga Stevan uvodi novu strategiju kojom kažnjava Sanjinu “neposlušnost”. Kada god ona pokuša da otvoreno priča o novom problemu, Stevan, osećajući se nezamenljivim, počinje Sanji da uteruje strah u kosti izjavama tipa:

–        “Pa Sanja… ti stvarno nisi ona osoba koja sam mislio da jesi. Čini mi se da smo malo požurili sa odlukom da živimo zajedno.”

–        “Da ti kažem pošteno, ozbiljno preispitujem svoju odluku da živim sa tobom. Nekad mi se čini da prosto nije za mene zajednički život.”  

–        “Sanja! Sada već postaješ nepodnošljiva. Čini mi se da mi ne ostavljaš drugi izbor nego da stavim tačku na sve ovo.”

–        “Znaš, mislim da smo malo prenaglili. Bilo bi bolje da se razdvojimo i da svako živi u svom prostorul”

–        “Sanja, ovo stvarno postaje neizdržljivo. Ako se pod hitno ne dozoveš pameti, moraću da te zamolim da napustiš moju kuću.”

–        Ili ne kaže ništa od ovoga nego jednostavno misteriozno nestane i vrati se tek sutradan.

OBJAŠNJENJE:

Kada manipulatoru pokažete da vam je jako stalo do njega, rizikujete da uskoro postanete žrtva emotivne ucene. Iza nje, naravno, stoji očekivanje da ćete trenutno odustati od svojih zahteva, ili ih bar ublažiti. Ipak, manipulator nema samo trenutna već i dugoročna očekivanja – da ćete generealno smanjiti svoja očekivanja od njega i prestati toliko da insistirate na svojim pravima u vezi.

Glavni predmet ucene je manipulatorov ostanak ili odlazak od vas. A poruka koju želi da pošalje svojim ponašanjem bila bi: “Sa mnom nisi sigurna i ako tako nastaviš, svakog časa možeš da me izgubiš.”

Pozor! Ako mu jednom pokleknete pred ovom strategijom zastrašivanja, gotovi ste! Manipulator će tačno znati šta ubuduće da radi kad hoće da istera svoje.

TEST:

U ovakvoj situaciji, najbolje je:

1)    Da Sanja kaže: “Jako je ružno što koristiš moju slabost jer osećaš da ne mogu bez tebe. Možemo li da pričamo na drugačiji način, molim te?”

2)    Da Sanja ode kod Stevanovog kuma koji je mnogo drugačiji od njega, otvori mu dušu i traži da on razgovara sa Stevanom.

3)    Da Sanja kaže Stevanu: “Vidi, da sam znala da si takav manipulant i da ćeš koristiti moju ljubav da me ucenjuješ, nikad ne bih bila sa tobom. Zato te molim da prestaneš to da radiš.”

4)    Da mu kaže: “Pa vidi, pravo da ti kažem, i ja se pitam da li treba da budemo zajedno.”

5)    Da se okrene, spakuje stvari i ode na par dana u rodni Kragujevac. A njega ostavi da razmišlja.

6)    Da mu kaže: “Vidim da sam za tebe očigledno prezahtevna. Volela bi da mi kažeš u kojim stvarima misliš da preterujem, možda mogu da se popravim?”

Ako želiš PDF lekciju gde ćeš dobiti odgovor kako se ponašati u odnosu sa manipulatorom, u polje za poruku upiši “MANIPULATORI 5” i odgovor će ti stići na mail:

    Ako želite ne samo da saznate kako da izađete na kraj sa ovim, već i sa mnoštvom drugih komunikacijskih izazova, prijavite se za naš TRENING KOMUNIKACIJSKIH VEŠTINA.

    Trening komunikacijskih vestina