Laž

KADA TI MANIPULATOR NEŠTO PREDLOŽI, RAZMISLI TRIPUT PRE NEGO ŠTO PRIHVATIŠ

Još jedna od omiljenih strategija…

LAŽ

Vratimo se na priču o Stevanu, Sanji i Radici. Da se podsetimo…Stevan živi sa Sanjom ali se još uvek ne odriče svog “prijateljstva” sa Radicom. Jednostavno, čovek ne ume ženama da kaže ne. Sanji je na početku veze pomenuo Radicu, svoju jedinu drugaricu sa kojom je retko u kontaktu, jer ne veruje previše u bliska prijateljstva između muškaraca i žena. (Laž. Bili su skoro svakodnevno u kontaktu.)

Na Sanjino sumnjičavo pitanje da li Radičin muž zna za njihovo “intenzivno druženje”, Stevan je skoro pa uvređeno potvrdio. (Laž. Družili su se isključivo kada je on bio na poslu.)

Kada je Sanja bila u Kragujevcu, Stevan joj je je slao poruke u kojima joj piše kako je užasno usamljen, kako jako pati, ne može bez nje da spava, jede, diše… i moli je da ga više nikad ne ostavlja (Laž. Zapravo je uživao u druženju sa Radicom, išli su zajedno na plažu, po restoranima, u kupovinu novih cipela za Radicu…)

Na Sanjina prebacivanja zbog izlazaka sa Radicom, Stevan je u svom stilu pokušao da joj objasni kako on zapravo nakon njenog odlaska nije ni znao na čemu je. “Kako si besno otišla, pomislih, ova se neće ni vratiti.“ (ISKRIVLJIVANJETačno je da je došlo do rasprave dan pre njenog odlaska. Ali su te večeri vodili ljubav i rastali se sutradan uz puno zagrljaja i poljubaca.)

Kada ga je Sanja pitala zašto je od nje krio da je bio sa Radicom ta 4 dana, rekao je: “E pa vidiš zašto sam ti krio? Zato što sam znao da će ovako da bude!” (ISKRIVLJIVANJE. Predstavlja Sanju kao neuravnoteženu osobu pred kojom je bolje ne pominjati neke stvari iako u njima nema, realno, ničeg lošeg.)

Laž- kako je prepoznati

 

OBJAŠNJENJE

Manipulatori mrze istinu. I zato je do te mere iskrivljuju da je u tim novim verzijama teško i prepoznati ono što je nekad bilo istina. A ako nemaju šta da iskrive onda jednostavno izmisle.

Vešt manipulator je majstor lažnih objašnjenja i izgovora. Ukoliko, recimo, koristi strategiju “Napad je najbolja odbrana”, oni manje vešti će menjati činjenice. Ali oni veštiji će menjati njihovo značenje. Ili će promeniti samo neki naizgled beznačajan detalj koji će celoj priči dati potpuno drugi smisao, do te mere da će nekada i vaš najplemenitiji postupak predstaviti kao zlonameran.

Prihvatite, laž je sastavni deo njihove igre. Čim vi pokušate da započnete iskren razgovor, oni će učiniti sve da ga izbegnu jer im prosto nije u interesu da se dođe do istine. Zato će učiniti sve da posumnjamo u svoju istinu. Da više verujemo njihovim rečima nego onome što smo videli, čuli… Oni su majstori uverljivih laži, često patoloških, što znači da često i sami u njih veruju. Zbog toga su često toliko uverljivi da se vi na kraju pitate “Ko je ovde lud?”

PITANJE:

Šta biste vi uradili na Sanjinom mestu, pod pretpostavkom da ste veoma zaljubljeni?

Ako želiš PDF lekciju gde ćeš dobiti odgovor kako se ponašati u odnosu sa manipulatorom, u polje za poruku upiši “MANIPULATORI 4” i odgovor će ti stići na mail:

    Ako želite ne samo da saznate kako da izađete na kraj sa ovim, već i sa mnoštvom drugih komunikacijskih izazova, prijavite se za naš TRENING KOMUNIKACIJSKIH VEŠTINA.

     

    Trening komunikacijskih vestina

    Pogledajte video “Izadji na kraj sa BAHATIM ljudima”