RAZMISLI TRIPUT

KADA TI MANIPULATOR NEŠTO PREDLOŽI, RAZMISLI TRIPUT PRE NEGO ŠTO PRIHVATIŠ

Već sam podelila sa vama dve od 7 OMILJENIH STRATEGIJA KOJIMA MANIPULATOR POKUŠAVA DA IZBEGNE ODGOVORNOST  kada mu za nešto prigovorite.
Uskoro ću sa vama podeliti i treću. Ali, hajde prvo da se  podsetimo DVA OSNOVNA KORAKA ZA ODBRANU OD MANIPULATORA:

1. Otkrij šta manipulator želi da postigne svojom manipulacijom. Svaki manipulator želi da vas navede da nešto (ne)učinite. Pitanje je – šta? U svim slučajevima koje ćemo navesti, manipulator hoće isto – da izbegne suočavanje sa sopstvenim greškama
2. Nemoj mu to dati. Ako mu daš to što želi da dobije, ohrabrićeš ga da istu strategiju koristi i u budućnosti jer se uverio da funkcioniše.

A sada, evo

STRATEGIJE BR. 3 – “Ne dam ti to što želiš ali ću ti dati nešto još bolje.“

RAZMISLI TRIPUT PRE NEGO ŠTO PRIHVATIŠ

PRIMER:

Stevan i Radica su godinama bili navodni prijatelji. On je već dugo bez partnerke a ona je u klimavom braku. U njihovim razgovorima Radičin muž se nikad ne pominje. Prosto, ponašaju se kao da on ne postoji. Osim toga, njihov odnos je toliko prisan da već dugo balansiraju između prijateljstva i veze.

Kada Stevan počinje da živi sa Sanjom, Radica, nakon tri godine intenzivnog viđanja i razmenjivanja poruka, uvređeno prekida svaku komunikaciju sa njim. Ali nakon par meseci, čuvši preko svojih „izveštača“ da je Sanja iz Budve otišla na četiri dana u rodni Kragujevac, rešava da odmah krene u akciju, sa željom da povrati, možda i produbi, svoje stare pozicije.

Slede četiri dana intenzivnog viđanja sa Stevanom, očigledno nespremnim da se odrekne ovog specifičnog odnosa, ali i svojem navike da ženama nikad ne kaže „ne.“

U komunikaciji sa Sanjom nastupa iz uloge žrtve, izjavljuje joj ljubav do groba po sto puta na dan, šalje slike tužnog lica, priča kako ništa ne jede, ne spava i moli je da ga više nikada ne ostavlja samog. Sa druge strane, nerazdvojan je sa Radicom i svojim takoreći servilnim ponašanjem konstantno ohrabruje njene potajne nade.

Telefonski poziv

Nakon ova 4 dana, Radica, ohrabrena razvojem situacije, zaključuje da je uspela da povrati svoje teritorije, možda čak i ode dalje… Stoga sebi daje pravo da se vrati u njegov život na velika vrata. Poziva ga na mobilni, ne obazirući se na Sanjino prisustvo. Naravno, ovaj poziv je poslednje što treba Stevanu, koji želi da igra duplu igru, zbog koje je već pod sumnjom intuitivne Sanje. I tako, u trenutku kada vidi od koga dolazi poziv, Sanja traži od Stevana da uključi spikerfon.

Našavši se između dve vatre, Stevan nema drugog izbora… Radica mu govori da je u obližnjem parku i zove ga da joj se pridruži. Nakon što on nesigurnim glasom odbija njen poziv, ona ljutito traži objašnjenje. On odgovara da je sa Sanjom, na šta Radica, iako jako dobro zna ime svoje  suparnice, prezrivo pita: „Kojom Sanjom?!“ Ovo samo doliva ulje na vatru.

Nakon završenog razgovora, Sanja počinje da insistira da Stevan pozove Radicu i postavi joj granice. Kako on to uporno odbija, Sanja smanjuje svoje zahteve – traži da to učini makar porukom. I onda će uslediti trenutak kada manipulativni Stevan prevazilazi sam sebe. Sa nedužnim izrazom lica, spušta joj svoj mobilni u ruku i molećivim glasom kaže „Ljubavi, hajde piši joj ti, ti se bolje izražavaš od mene.“

Sanja prvo odbija ali na kraju prihvata da ovo učini, po principu „Bolje išta nego ništa.“ I tako, poput nedužnog jagnjeta, upada u klopku ovog manipulatora. Narednih nekoliko minuta zajedno sastavljaju poruku koju je pisala Sanja, ne razmišljaljući u tom trenutku da će je njena „ekavica“ izdati… da će Radica istog momenta shvatiti da poruku nije pisao Stevan nego ona.

TEST:

Kada tražiš od manipulatora jednu stvar a on ti nudi drugu, kako ćeš znati da li treba da pristaneš? Seti se osnovnog pravila…

Ako želiš PDF lekciju gde ćeš dobiti odgovor kako se ponašati u odnosu sa manipulatorom, u polje za poruku upiši “MANIPULATORI 3” i odgovor će ti stići na mail:

    Ako želite ne samo da saznate kako da izađete na kraj sa ovim, već i sa mnoštvom drugih komunikacijskih izazova, prijavite se za naš TRENING KOMUNIKACIJSKIH VEŠTINA.

    Trening komunikacijskih vestina