Zastrašivač i zastrašivanje

O manipulatorima – zastrašivač i zastrašivanje

Već sam podelila sa vama jednu od 7 OMILJENIH STRATEGIJA KOJIMA MANIPULATOR POKUŠAVA DA VAS OBESHRABRI DA MU BILO ZA ŠTA PRIGOVORITE. Želite li da se upoznate i sa drugom? Ostanite sa mnom!
Na početku, da se podsetimo DVA OSNOVNA KORAKA ZA ODBRANU OD MANIPULATORA:

1. Otkrij šta manipulator želi da postigne svojom manipulacijom. Svaki manipulator želi da vas navede da nešto (ne)učinite. Pitanje je – šta? U svim slučajevima koje ćemo navesti, manipulator hoće isto – da izbegne suočavanje sa sopstvenim greškama
2. Nemoj mu to dati. Ako mu daš to što želi da dobije, ohrabrićeš ga da istu strategiju koristi i u budućnosti jer se uverio da funkcioniše.

A sada da se upoznamo sa

STRATEGIJOM BR. 2 – ZASTRAŠIVANJE  ili “Zažalićeš što si se usudio da mi prebaciš za bilo šta”

Zastrasivac i zastrasivanje

PRIMER:

Zlatan je 15 godina bio u braku sa narcisoidnom Snežom. Svaki put kada bi se usudio da joj prigovori za njeno sebično ponašanje, gorko bi zažalio. Snežine kazne bile su iz dana u dan sve surovije, da bi kulminirale njegovim isterivanjem iz kuće… i samo 3 dana kasnije, dovođenjem Snežinog dugogodišnjeg ljubavnika, pred zaprepašćenim pogledima njihove dve ćerkice, u njihovu kuću.

Posle zastrašujućeg iskustva sa ovom pripadnicom “nežnijeg pola”, Zlatan skoro dve decenije nije imao vezu vrednu pomena. A onda se konačno pojavila Mima, žena o kakvoj je oduvek maštao. Ali njegova bivša žena Sneža iako je već dve decenije živela sa muškarcem zbog kojeg je i ostavila Zlatana, počela je da se ponaša ogorčeno i besno, kao da Mima uzima nešto njeno.

Kada se Zlatan konačno usudio da joj prigovori za njeno ponašanje i pozove je na korektnost, Sneža zadaje završni i najniži mogući udarac – poziva ćerke i predstavlja kroz suze sebe kao žrtvu a njihovog oca kao lošeg čoveka koji “gazi preko mrtvih” i “još jednom izdaje svoju porodicu” zbog “neke tamo sponzoruše koja mu je sigurno dobrim seksom zavrtela mozak”. I tako zadaje Zlatanu još jedan nizak udarac začinjen suzama, lažima i izvrtanjem činjenica, kojim potpuno okreće Zlatanove ćerke protiv njega…

Ko mu je kriv kada se usudio da Sneži za nešto prigovori. Zar nije mogao za 15 godina braka da shvati sa kime ima posla?

TEST:

U ovakvoj situaciji (mislimo na ovu poslednju) kako bi bilo najbolje da je Zlatan postupio?

1. Trebalo je da on i Mima pozovu na večeru Snežu i njenog sadašnjeg muža i onda za dezert iznesu na sto – temu Snežine posesivnosti u odnosu na Zlatananakon toliko godina od razvoda. Pa da onda Snežamora pred svojim sadašnjim mužem da da objašnjenje svoje ponašanje.

2. Mima je trebalo da pozove Snežu na piće. I da je onda nasamo pita zbog čega se tako ponaša i da li možda između nje i Zlatana postoji nešto što ona ne zna.

3. Trebalo je da Zlatan pozove Snežu da se vide i da sa njom nasamo obavi prisan razgovor u kojem će svako otvoreno izraziti šta misli i oseća povodom njihovog odnosa i pojavljivanja Mime u Zlatanovom životu.

4. Zlatan je trebalo da ignoriše Snežu i pozove ćerke na jedan ozbiljan razgovor u kojem će raspraviti sve nejasnoće u vezi njegovog navodnog najnovijeg “nerazumnog ponašanja.”

Ako želiš PDF lekciju gde ćeš dobiti odgovor kako se ponašati u odnosu sa manipulatorom, u polje za poruku upiši “MANIPULATORI 2” i odgovor će ti stići na mail:

    Ako želite ne samo da saznate kako da izađete na kraj sa ovim, već i sa mnoštvom drugih komunikacijskih izazova, prijavite se za naš TRENING KOMUNIKACIJSKIH VEŠTINA.

    Trening komunikacijskih vestina