INTIMNA KOMUNIKACIJA

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Zašto nismo iskrene?

Oko 60% žena bar jednom u životu odglumi orgazam, a naši preglasni uzdasi u 80% slučajeva nisu izraz vlastitog uzbuđenja već želje da podstaknemo tuđe  – možda zato što nam se spava ili nas čekaju “preča posla”. Kakav paradoks! U fizičkom smislu, ne postoje trenuci veće bliskosti od ovih. A ipak, baš u njima padamo na ispitu iskrenosti.

Razloga za “ljubavno lažiranje” je puno – predrasude o važnosti muškog i ženskog užitka, strah da ćemo svojom iskrenošću povrediti partnera ili ga čak oterati od sebe, sramota zbog nesposobnosti da više uživamo, a ponekad i neka druga zadovoljstva koja ćemo moći sebi da priuštimo ukoliko uspešno izvedemo ovaj efikasan manevar za podizanje muškog ega. Tačno je i da pripadnici jačeg pola ponekad “lažiraju rezultate” ali u mnogo manjem broju, možda zato što im je priroda ovu nameru otežala čineći njihovo (ne)zadovoljstvo daleko vidljivijim od našeg.

INTIMNA KOMUNIKACIJA

“Neka, ja ću!”

Ipak, većina pomenutih i nepomenutih razloga posledica je lične nesigurnosti. Njen najčešći izvor je hronični stid – potajno uverenje da iz nekog razloga nismo dovoljno dobre, da imamo neki “neoprostiv feler” koji nas čini manje vrednim od drugih. Samim tim,  i naše zadovoljstvo je manje važno od zadovoljstva drugih. Jedna od omiljenih rečenica klasičnih stidljivica je “Neka, ja ću!” One ove samopotkopavajuće reči izgovaraju u svim prilikama – od pijace, kada partner pokuša da im otme tešku kesu iz ruku, do kreveta, kada isti pokuša da njihovo zadovoljstvo stavi ispred svog. Upravo zbog zanemarivanja sopstvenih potreba i fokusiranja na tuđe, ovakve žene su prava poslastica za mačo-egoiste.

Ukoliko ste se upravo pronašle u priči, molim vas da odmah promenite pravac! Umesto da i dalje idete protiv sebe, krenite u susret sopstvenom užitku! Sprovedite hitan postupak “ličnog resetovanja.” Proglasite predstojeće dane danima ličnog užitka. Neka vam tokom njih najvažniji zadatak bude prepoznavanje i izražavanje sopstvenih potreba i želja. Neprekidno ponavljajte “mantru” “Ja slobodno izražavam svoje potrebe i želje,” na glas i u sebi. A ako ponovo zaustite da kažete “Neka, ja ću!” ili neku sličnu besmislicu, ujedite se za jezik! Idealno bi bilo da ovi “praznični dani” potraju 6 nedelja, jer je toliko pouzdano dovoljno da vam ovakvo ponašanje pređe u naviku.

Kako da poboljšate svoju “intimnu komunikaciju”

Pretpostavimo da ste počistili pomenute unutrašnje prepreke. Sada su vam još ostale one spoljašnje. Drugim rečima, čeka vas unapređenje komunikacije sa partnerom, što je jako važno, jer je dobra komunikacija preduslov svakog dobrog odnosa, pa i ovog. Evo par korisnih preporuka:

  1. Umesto pretpostavki, koristite informacije iz prve ruke. Najviše grešaka u životu napravimo kada polazimo od pretpostavki. Stoga, umesto da pretpostavljate, počnite slobodno da saopštavate svoje želje i da pitate za tuđe. U protivnom, ako na početku ispustite “upravljač” sopstvenog užitka, vremenom će vođenje ljubavi za vas, umesto da bude izvor zadovoljstva, postati izvor frustracija.
  2. Sposobnost da se uputi, ali i primi kritika. Tačno je da je mnogo lakše odmah izraziti želje nego kasnije ukazivati na greške. Ali to nikako ne znači, ako ste već zagazili duboko u vezu, da ste priliku za obostran užitak propustili. U ljubavnim odnosima, ako je partnerima dovoljno stalo, primaju se i “naknadne reklamacije.” Ipak, nastojte da one budu kratke, jasne i blage, jer nikome nije prijatno da sluša kritiku na svoj račun. Naravno, budite spremni da ih i sami čujete i prihvatite.
  3. Užitak a ne drama! Često smo skloni da bespotrebno dramatizujemo stvari. Ovo činimo i u ljubavnom životu, iako vođenje ljubavi nije nikakva drama. Naprotiv! Ono bi trebalo da bude najspontanija i najprirodnija stvar na svetu, poput igre dva radoznala deteta spremna da istražuju i uživaju.
  4. Nedostatak znanja ili motivacije? Ukoliko ste već isprobali sve strategije za dobijanje više zadovoljstva u vezi, a ipak i dalje ustajete iz kreveta nezadovoljni, možda je vreme za dva hrabra pitanja. Prvo: Da li vaš partner zaista ne zna kako da vam ugodi ili mu prosto nije dovoljno stalo do vašeg užitka? Posle ovog, sledi možda još teže pitanje:Šta je to što u stvari želite – radost i ispunjenje ili ostajanje u vezi po svaku cenu?
[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Video_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach