Svet odraslih

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

Izletanje iz ušuškanog roditeljskog gnezda i nije tako lako i jednostavno, ali kad jednom napravite korak u svet odraslih, pitaćete se kako ste ikada mogli da živite drugačije.

ZA SVE JE KRIVA NJEGOVA MAMA (“BALKANSKI SINDROM”)

 

  • U našem braku uloge su jasno podeljene. Kad god stvari krenu nizbrdo, Nemanja se nervira, a ja rešavam problem. Taj čovek se ni za šta ne smatra odgovornim – nastavlja Ljilja – čak ni za činjenicu da sa trideset šest još uvek nije završio fakultet. Uostalom, teško je čoveku da bilo šta izgura do kraja ako danas želi da bude advokat, sutra veterinar, prekosutra kvantni fizičar. Očigledno, njegova jedina trajna ljubav su igrice.
  • Kakav je Nemanjin odnos sa majkom?
  • E, to je pravo pitanje! Kada smo ove godine po povratku sa letovanja svratili pod Ostrog, znaš li kojim je redom palio sveće? Najpre za mamino zdravlje, pa tek onda za ćerku i mene. Šta više reći?… Kad smo se zabavljali, pet godina mu je trebalo da počne da spava kod mene. A kad se konačno usudio, svaki put kad bi se vraćao kući, njegova majka se ponašala, bože me oprosti, kao prevarena žena – kažnjavala bi ga ćutanjem, šmrckanjem, treskanjem vratima. Ipak, vrhunac ludila bila je njena reakcija kada joj je saopštio da odlazi da živi sa mnom, posle „samo“ četrnaest godina veze! Narednih nekoliko meseci, svaki put kada je išao kod nje, zaticao je „mrtvu bolesnu“… A da ne pominjem da se od nje i dan danas redovno vraća neraspoložen i bezrazložno grub. Osećam da ga non-stop truje protiv mene!
  • A zašto i ti ne ideš?
  • Zato što hoću da se zapalim od muke svaki put kad ga vidim kako se pred njom udrveni i krije svaku bliskost sa mnom. Ko zna, možda zato i izbegava seks, njen duh je svuda prisutan… Kad mu prebacujem zbog svega ovoga, on je pravda pričama kako ga je rodila uprkos tome što je znala da je Milorad neće oženiti, i kako se ceo život patila i žrtvovala za njega i slične gluposti.Poludeću od nje! Zivka ga svaki čas – ili joj treba njegova pomoć ili kuka kako je usamljena… a za to je, naravno, opet Nemanja kriv jer se, kaže, zbog njega nije udala dok je još imala prilike.

Svet odraslih

Let u svet odraslih

Ako ste se prepoznali u priči o Nemanji…

 

Čestitam!  Upravo ste napravili najhrabriji korak u svom emotivnom sazrevanju. Da bi vaš transfer u svet odraslih bio uspešno obavljen, biće neophodni još neki koraci. Neće  svi biti tako laki. Pre svega, zato što je mnogo manje napora potrebno za ostajanje u ušuškanom roditeljskom gnezdu nego za izletanje iz njega. Ali kada jednom uzletite i počnete da uživate u blagodatima novostečene slobode, pitaćete se kako ste ikada mogli da živite drugačije.

Griža savesti

Pored ove, čeka vas verovatno još jedna velika prepreka – griža savesti. Nje ćete se osloboditi kada shvatite da za to uopšte nemate razloga. A da biste to shvatili, morate se suočiti sa činjenicom da ponašanje vaše majke nije posledica njene prevelike ljubavi prema vama, već nekih pogrešnih programa u njenom umu. Naime, zdrava majčinska ljubav podrazumeva  podršku detetu da odraste, osamostali se i vodi srećan i ispunjen život. Naravno, i da ima kvalitetnu emotivnu vezu za koju je potrebna određena količina slobode koju vi u ovom trenutku nemate.

Osamostaljenje

Ako vas je zabolela upravo stečena spoznaja da nemate idealnu majku,  podsećam vas da zrele osobe prihvataju činjenicu da njihovi roditelji nisu savršeni. Ali one znaju i da im postave granice svaki put kad ovi pokušaju da ugroze njihovu slobodu izbora. Pored ovoga, preduzmite i sve druge korake u cilju svog osamostaljenja. Možda će biti neophodno ne samo da se preselite u drugi dom, već i u drugi grad. U svakom slučaju, dok ne ojačate, nastojte da kontakt sa majkom svedete na minimum. Ovim ćete izbeći veliki broj bespotrebnih konflikata. A kada je posećujete, uvek to činite sa svojom partnerkom. Paralelno sa ovim, osposobljavajte se da sami brinete o sebi, jer je ovo najvažniji preduslov kvalitetnih odnosa sa drugima.

 

Ako ste se prepoznali u priči o Ljilji…

Ako imate sreće da je vaš partner svestan svoje situacije i želi da je menja, ne sumnjam da će imati vašu svesrdnu podršku. Da podsetim, podrška nekome ne znači da na sebe preuzimamo njegove odgovornosti, već da mu čuvamo leđa. U protivnom, postaćemo mu “druga mama.”

Iz bespomoćnog deteta u moćnog muškarca

Da biste povukli još jasniju granicu između roditeljske i supružničke uloge, intenzivirajte čulnu dimenziju vašeg odnosa. Ako zaista volite svog partnera, onda ćete mu svakako pomoći u njegovoj transformaciji iz bespomoćnog deteta u moćnog muškarca. Umesto da potcenjujete njegove sposobnosti, dozvolićete mu da sam bira svoju garderobu, pakuje stvari za letovanje, baca prljav veš u korpu… Prestaćete da ga pratite pitanjima “Imaš li potkošulju?”, “Jesi li poneo ključeve?” i slično. U ovoj fazi može vam biti od pomoći litetatura o vaspitavanju dece. Iz nje ćete naučiti da su dve najvažnije obaveze svakog roditelja (žene) da voli svoje dete (muža) i da daje podršku njegovom napretku.

 

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Video_Widget”][/siteorigin_widget]

Postani sertifikovani life coach