POKAJNIK

KADA TI MANIPULATOR NEŠTO PREDLOŽI, RAZMISLI TRIPUT PRE NEGO ŠTO PRIHVATIŠ

Konačno stigosmo do poslednje STRATEGIJE KOJOM MANIPULATOR POKUŠAVA DA VAS ZADRŽI ČAK I KADA RASKRINKATE SVE DRUGE NJEGOVE STRATEGIJE. .
Ovaj put pričamo o glumljenju uloge POKAJNIKA.

Ali najpre da se još jednom podsetimo

DVA OSNOVNA KORAKA ZA ODBRANU OD MANIPULATORA:

1. Otkrij šta manipulator želi da postigne svojom manipulacijom. Svaki manipulator želi da vas navede da nešto (ne)učinite. Pitanje je – šta? U svim slučajevima koje ćemo navesti, manipulator hoće isto – da izbegne suočavanje sa sopstvenim greškama
2. Nemoj mu to dati. Ako mu daš to što želi da dobije, ohrabrićeš ga da istu strategiju koristi i u budućnosti jer se uverio da funkcioniše.

A sada da se upoznamo sa

STRATEGIJOM BR. 7 – “POKAJNIK”.

Hajde da se vratimo na najpoznatiju, po reakcijama bih rekla, vašu omiljenu priču… priču o Stevanu I Sanji.

Da se podsetimo. Stevan i Sanja su u problematičnoj vezi u kojoj dominira Stevanovo manipulativno ponašanje i Sanjin zavisnički odnos prema njemu. Stevanova poslednja manipulativna strategija je emotivna ucena. Sanja s vremena na vreme pokušava da se pobuni protiv njegovog sve očiglednijeg nepoštenog ponašanja. A Stevan na njeno žaljenje odgovara pretnjama da će se desiti upravo ono čega se Sanja najviše plaši – da će ostati bez njega. Ne pada mu napamet da će Sanja jednog dana prosto priznati sebi da je veza sa njim ne čini srećnom. I da treba iz nje da izađe.

Ova spoznaja sazreva u Sanji polako… kroz mnogo bola, strepnje od budućnostibez Stevana, ali i sve češće sumnje u njegovu iskrenost. Sanja bojažljivo, ali nezaustavljivo sve više otvara oči pred istinom. U tome joj pomaže njena najbolja drugarica Lelica. Takođe su joj od velike koristi članci i videi koje pronalazi na internetu o manipulatorima sličnim Stevanu. I konačno, Sanja se odlučuje i na najznačajniji korak – počinje da uzima psihoterapeutske sesije. Komunikacija sa ova tri izvora realnosti, nasuprot njenoj dotadašnjoj popriličnoj izolovanosti od spoljašnjeg sveta, daje sjajne rezultate. Jednog dana, dešava se ključni preokret…

Na Stevanovo “Ostaviću te ako tako nastaviš”, konačno sledi Sanjin jedini pravi odgovor – “Pa dobro, možda je tako i bolje. Jer ako ne ostaviš ti mene, očigledno ću ostaviti ja tebe.” Stevan je u šoku. On, koji je uzimao Sanju zdravo za gotovo, koji je verovao da mu baš dobro ide, sada dobija ozbiljne upozoravajuće poruke da njegove manipulativne strategije više ne funkcionišu kao pre. Na kraju, dok je Stevan na poslu, Sanja pakuje kofere i odlazi za Kragujevac.

pokajnik

Očajan Stevan, otkrivši da nema Sanjinih stvari u ormaru, počinje da joj šalje očajničke poruke jednu za drugom. Poruke od kojih bi se skoro svačije srce cepalo, pa i Sanjino… Kada vidi da ne pomažu očajničke izjave ljubavi, Stevan svojoj ulozi pokajnika narednog dana dodaje još jedan značajan aspekt – konačno priznanje… “Ljubavi, priznajem, sve si bila u pravu… i ta pokvarenština Radica… sve vreme se pravila da mi je drugarica. Što ti reče, pa ako mi je drugarica, što se nije iskreno radovala mojoj sreći sa tobom??? Priznajem, idealizovao sam svoju drugaricu… ma kakvi drugaricu… Pa ona to nikad nije bila, pakosnica  jedna, neću više u životu da je vidim…”

Na nagovor svoje sestre, Sanja, jedva se uzdržavajući, ne odgovara na njegove poruke. Ali Stevan je nezaustavljiv…Šalje joj sliku sa svojim očajnim licem nad kojim takoreći nema ko se ne bi sažalio. “Ljubavi, ja sam mrtav čovek bez tebe”, piše joj. “Oprosti mi molim te sve moje grehe… A najveći je da sam tvoju ljubav uzimao zdravo za gotovo… Zar ljubav jednog tako predivnog, neponovljivog bića kao što si ti? Ti si nešto najvrednije što sam ikada imao… Ako nećeš ti da dođeš ovde, ja se selim za Srbiju.” I nastavlja da joj piše tačno one reči koje Sanja želi da vidi u porukama…

“Pa dobro”; odgovara mu Sanja na kraju, pod sestrinim nagovorom, “Kada dolaziš da živiš u Srbiji?”

Nakon nekoliko dana, Stevan je poziva, govori joj da je već nadomak Kragujevca. Da sada dolazi na kratko ali uskoro dolazi za stalno. Da će, naravno, samo povremeno morati da skokne do Crne Gore zbog posla i familije. Sanja pada u klopku. Dozvoljava mu da dođe kod nje. Ali, obećava svojoj sestri da, koliko god noći kod nje spavao, da neće sa njim voditi ljubav, sve dok se konačno ne preseli, u šta je njena sestra bila ubeđena da se nikada neće desiti.

Poslednju noć, posle 3 noći bez seksa sa Sanjom, Stevan, ne mogavši više da izdrži toliku frustraciju, počinje da plače. Ali, umesto da prizna pravi razlog svog očaja, on čak i “u svom bolu” manipuliše: “LJubavi, kako mi je teško… Kako sam se ogrešio o tebe, dobra moja… Nikada neću sebi to oprostiti. Nikada!” Ali Sanja sada već ima dovoljno iskustva da se uzdržava od bilo kakve saosećajne reakcije.

Sutradan on odlazi. Posle dva dana zove je telefonom i svečano joj saopštava da je zvao Radicu i da joj je svašta rekao. Da bi bila ponosna na njega da ga je čula. I opet govori upravo ono što zna da će Sanji pružiti najveću satisfakciju. I ponavlja “Sve si bila u pravu”, znajući koliko svi volimo da budemo u pravu.

Ponovo seda u auto i dolazi kod Sanje. Ovog puta Sanja vodi ljubav sa njim, nakon on smešta “sve svoje stvari” (koje su, čudno, stale u 2 kofera) i saopštava joj da je gotovo, da se doseljava.

Ali kako to obično biva, nema tajne koja se nikada neće razotkriti. Već dva dana nakon Stevanovog “privremenog” povratka u Crnu Goru, evo šta se dešava… Sanja poziva Stevana, pita ga da li može da priča, on sa čuđenjem, skoro uvređen kaže “Bože, kakvo je to pitanje?” Ipak, u daljem razgovoru ona registruje užurbanost… Na kraju on joj govori da mora hitno do toaleta a posle kod majke, pa će joj se posle javiti. Ona to prihvata i završavaju razgovor.

Ali, Stevan u brzini ne prekida vezu. I Sanja ima šta i da čuje… U Stevanovu kuću ulazi Radica koju ovaj više nego srdačno dočekuje. Nažalost, ovde nije kraj. U jednom trenutku Radica ga pita je li se video sa gazdaricom. Ovaj odgovara “Da, da, srce, produžio sam zakup stana i za narednu godinu.” Suvišno je reći da u njegovoj priči nije bilo pomena o selidbi za Srbiju.

Očajna Sanja, još jednom izneverena, shvativši da vuk dlaku menja ali ćud nikako, odlučuje da blokira Stevana na telefonu i svim mrežama. Naravno… zauvek.

OBJAŠNJENJE:

Kada manipulator shvati da ste se “skinuli sa udice”, tačnije sa svih njegovih udica, onda baca onu poslednju – pokajničku – ali samo ako mora. I naravno, samo na neko vreme, dok ne vrati stvari pod kontrolu.

Jako je važno upamtiti jednu stvar – manipulator priznaje krivicu samo kad apsolutno nema drugog izbora. Samo kad je pre toga isprobao sve druge strategije. Jer jedna od glavnih odlika manipulatora je da oni nikada ne priznaju krivicu. A i kada to učine, to je uvek privremeno, dok ne postignu svoj cilj. Da… manipulatori deluju kao vrlo inteligentni ljudi. I oni to i jesu, do određene mere, ali ipak ne toliko. Ne dovoljno da bi trajno zadržali ono što žele. Jer, kako kaže naš narod – zaklela se zemlja raju da se tajne sve saznaju.

I da svaka laž bude kad tad raskrinkana.

TEST:

Ovog puta, umesto traženja tačnog odgovora, postavićemo vam jedno pitanje. Kako vi obično postupate kada neko počne da pokazuje kajanje, ako to kajanje nije usledilo relativno brzo nakon dela?

Ako želiš JOŠ PAR KORISNIH SAVETA kako se ponašati u odnosu sa manipulatorom, u polje za poruku upiši “MANIPULATORI 7” i odgovor će ti stići na mail:

    Ako želite ne samo da saznate kako da izađete na kraj sa ovim, već i sa mnoštvom drugih komunikacijskih izazova, prijavite se za naš TRENING KOMUNIKACIJSKIH VEŠTINA.

    Trening komunikacijskih vestina