UTICAJ DOBRIH DELA

Odgovori na pitanja čitalaca magazina “Ona”

ZAŠTO JE DOBRO ČINITI DOBRO

U ljudskoj prirodi je potreba da činimo dobra dela. Neko učestvuje u radu humanitarne organizacije, neko će uplatiti novac za operaciju srca nekog tinejdžera, neko će svoje slobodno popodne pokloniti usamljenoj komšinici koja čezne da sa nekim podeli  uspomene iz daleke mladosti… Ova dela ljubavi najčešće činimo ne razmišljajući o njihovim pozitivnim posledicama. A njih je puno i nisu nimalo beznačajne!

UTICAJ  DOBRIH DELA NA NAŠU PSIHU

Dobra dela utiču veoma pozitivno na naše raspoloženje, do te mere da ih neki terapeuti preporučuju kao lek za depresiju i sve vrste duševne boli. Ovu tvrdnju možete i sami proveriti. Kada idući put budete pravili generalno spremanje, odvojite stvari koje vam ne trebaju i odnesite nekome kome će one dobrodoći. Možda siromašnom komšiji, svratištu ili domu za nezbrinutu decu. Dok ovo činite, oslušnite svoje srce… Garantujem da ćete u njemu prepoznati radost. Možda ćete čak i shvatiti zašto su neki od nas  “navučeni” na dobra dela.

Dobra dela su sjajan način da poravnamo račune sa univerzumom. O ovome svedoče mnogobrojna zdanja, a najviše crkve, koje su gradili vladari po povratku iz krvavih pohoda… Ali i za nas obične smrtnike ovo je jedan od najboljih načina da svoje minuseve pretvorimo u pluseve i tako povratimo duševni mir.

UTICAJ DOBRIH DELA

UTICAJ DOBRIH DELA NA NAŠE TELO

Istraživanja pokazuju da osobe koje se aktivno bave humanitarnim radom neuporedivo ređe oboljevaju od ozbiljnih bolesti nego one koje to ne čine. Naučno objašnjenje je vrlo jednostavno – kada drugima činimo dobro, naše telo luči endorfin – hormon radosti, oksitocin – hormon ljubavi i druge lekovite supstance od kojih postajemo zdraviji i dugovečniji. Istovremeno, ovakva dela eliminišu hormon stresa, glavni uzročnik većine bolesti i prevremenog starenja.

UTICAJ DOBRIH DELA NA NAŠ ODNOS SA DRUGIMA

Ukoliko još uvek pokušavate da promenite svoje najbliže, možda je vreme da konačno odustanete. I prihvatite činjenicu da je jedini način da utičete na njih – da menjate sebe… Stoga, upitajte se šta vam u ovom trenutku najviše nedostaje od neke vama bliske osobe. Možda više topline, otvorenosti, ljubaznosti…? Potom učinite ono najteže – upravo to vi njoj pružite! Velike su šanse da budete prijatno iznenađeni. Možda to što vam je potrebno dobijete i u većoj meri nego što ste sami dali. Ostaje još samo jedna važna provera: da li su vam otvoreni kanali za primanje? Ukoliko ste osoba koja je do danas fanatično primenjivala čuveni moto da je lepše davati nego primati, neka upravo to bude razlog da i drugom dozvolite da oseti radost davanja… i uživa u svim drugim pomenutim dobrobitima.

UTICAJ DOBRIH DELA NA NAŠ ŽIVOT

Svi znamo za izreke tipa „Dobro čini, dobrom se nadaj“, „Kako seješ, tako ćeš i žnjeti“ i sl. To zaista nisu samo prazne reči. Zaista, kad god gledamo da prođemo što jeftinije i život prema bude jednako škrt. Ako smo velikodušni i život će biti velikodušan prema nama. Kada sve saberemo i oduzmemo, dolazimo do čudesnog, ali savršeno ispravnog zaključka – da sve što dajemo, na kraju krajeva, dajemo sebi!

DAKLE… ISPLATI SE BITI DOBAR!

Nakon svega, jedino što možemo zaključiti je – isplati se činiti dobra dela… ali samo ako ih ne činimo da bi nam se isplatilo. Jer, ako dobra dela nisu dela ljubavi već računice, ako ih činimo iz glave a ne iz srca, univerzum će prema njima ostati savršeno ravnodušan! A ako činimo ovakva dela sa srcem punim radosti, univerzum će nam dati još mnogo novih razloga za radost.

Sertifikovani lifecoach - obuka

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Video_Widget”][/siteorigin_widget]